ponedjeljak, 21. studenoga 2016.

SANU, Srpska bruka! Ima li kraju propadanju??? Piše David Naum.






BRUKA U SANU,
KO NA DLANU!


Postoje različiti nivoi bruke. Reč bruka je ipak samo imenica, nije pridev, pa prema tome nema gradacije.
Nemojte me hvatati u gramatičkim greškama, u osnovnoj školi sam išao na dopunske časove iz maternjeg jezika (zbog gramatike), a ipak su morali i tada i kasnije da nagrađuju, kao i plaćaju moje pisanje.
To poručujem ligvistima iz Akademije Nauke i Umetnosti, koji će sigurno u nedostatku drugog kontrargumenta onome što ću ovde da napišem, da se uhvate za gramatiku.
Akademija je postala najružičastija!
Sigurno svi znate kako su se, od našeg rođenja, knjige prodavale u prizemlju Zdanja zvanog Akademija. Gledajući sa strane ulaza, krajnje desno je bio prostor „Naučne knjige“. Tako se i preduzeće zvalo, a u tu tematiku su spadale sve knjige koje su prodavane u  nevelikom prostoru. Mogli ste tu da kupite knjige Jovana Cvijića i Dušana Nedeljkovića, koji je napisao Etiku i prvi preveo Hegelovu Etiku. Prodavane su knjige najumnijih Srba. Radomira Konstantinovića
A danas?
Da li ste primetili?
Tu se uz knjige prodaju majice, vina, pepeljare i.... I nešto veoma bitno. Talismani za ljubav i sreću!
Talismani za ljubav, zdravlje, sreću, napredak,... naravno i zaštitu od uroka, pod svodovima Akademije. Flaširano vino i pepeljare,...  i da ne nabrajam. Podsećam, Akademija ja ne Budžetu Države Srbije. Ona se izdržava od novca poreza, koji dajemo kupujući hleb, dečije benkice, registrujući automobile.
Ona je organizovana po takozvanim Odeljenjima. Nadam se da je Odeljenje hemijskih i bioloških nauka procenilo kvalitet vina (i ja bih da sam na njihovm mestu) u ponudi, a da se sa onim talismanima u vezi zdravlja saglasilo Odeljenje medicinskih nauka, gde su naši najčuveniji umovi, kojima poveravmo psihofizičko zdravlje cele nacije. Ili je neko u naučnim krugovima rešio, da je delotvornije za bolesnog građanina da svoju sudbiju prepustiti jeftinom (istočnjaškom) talismanu, (budističkoj) ogrlici, (hinduističkom) privesku, nego se pouzdati u domete i kvalitet medicinskih uluga.
Zar je cela Srbija obasjana ružičastim nijansama malograđanštvine, primitivizma, pohlepe za zaradom. Možda Akademiji treba dodatni prihod od iznajmljivanja prostora, jer sumnjam da akademici učestvuju u flaširanju, lepljenju slika na majice i nabavljanju talismana sa Dalekog i Bliskog Istoka. Zar taj prostor nije mogao da se izda nekoj privatnoj galeriji?
Imam i konkretan predlog. U Srbiji 4-5 izdavača štampaju knjige u ogromnim tiražima i prodaju po ceni od 100-200 dinara. Tih knjiga nema u knjižarama, jer bi trgovački rabat ubio popularnost niske cene. Javnost, a sigurno i gospoda akademici ne znaju kako se po malim mestima romani Balzaka i Dostojevskog kupuju za 200 dinara. To se prodaje po ulicama i naravno, takve izdavače na prostor Beograda ne puštaju. Zašto Akademdija ne pokloni taj prostor beograđanima i izdavačima koji bi hiljade naslova ponudili po ceni do 200 dinara?????
Moj glas neće da se čuje tamo gde treba? Neće ovo ni štampani mediji da objave, jer u ovoj državi svako ima neki svoj interes. A interes najviše Kulturne i Naučne institucije je da  građani budu što dostupnija; vina, majice, pepeljare, talismani. Intelektualci Beograda i Srbije će i ovu udicu nekulture da progutaju. Oni su samo i (ostalo .....) od Intelektualci. Ćutaće u vezi ovoga kao što su ćutali kada je Šerifovićka zapevala sa pod Beogradske Opere i da ne nabrajam...
Živeli za ružičastu Akademiju! E tu već može da bude gradacije! 
Živela nam Najružičastija Akademija!
 Ovde, kao pravi srbin mislim (sli neću da napišem) nastavak o psu i materi.
Da, o psu i materi!
A vi?
                                                                                                          David Naum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

Tu smo (Stani ženo, stani) - David Naum

Zadrhti još jednom na meni kao list breze koji se okreće oko sebe. Lepršaj opušteno pred tajfunom strasti, jer ni jedn...